Usamos cookies para lhe garantir a melhor experiência possível em nosso site. Ao continuar sua visita no site, você aceita o uso dos cookies.

Guia de Instalação do WebDocuments

Integração com serviço LibreOffice Online permite implementar IceWarp WebDocuments de diversas
formas, porém, recomendamos executá-lo em um servidor separado, mesmo que máquina virtual.

Com este método, você executará WebDocuments em uma máquina virtual pré-configurada por nós. Caso prefira rodar WebDocuments em sua própria máquina virtual, verifique também a opção APT repository (Requerida VM com Debian8).

Este método é a forma mais fácil de instalar o WebDocuments no Windows. O método permite executar WebDocumentos em uma máquina virtual pré-configurada pela IceWarp. Caso prefira rodar WebDocuments em sua própria máquina virtual, verifique também a opção APT repository (Requerida VM com Debian8).

Este método é a forma mais fácil de instalar o WebDocuments no Debian8 64 bits. Você pode ter o WebDocumentos instalado no mesmo servidor que o IceWarp ou em um servidor virtual diferente, usado apenas para WebDocuments. Você também pode escolher a opção Docker (e ter WebDocuments no mesmo servidor que o IceWarp) ou a opção de VM pré-configurada (WebDocuments não seria instalado no mesmo servidor que o IceWarp). Vale ressaltar que essa opção exige que use systemd como seu init system, que é o padrão do Debian 8.

ESXi VPS

Importar VM

• Faça download da imagem zipada e descompacte-a (VM não executará a partir da pasta extraída)
    DOWNLOAD
    Download 6.5
    Download 6.5
    Download 5.5
  • Abra o vSphere client (ou outro gerenciador, como Workstation) e faça o deploy do Template OVF
  • Abra o Template OVF e clique em próximo
  • Reveja detalhes sobre o template e clique em próximo
  • Preencha um nome para a VM (o nome padrão serve) e clique em próximo
  • Selecione o datastore e tipo de disco - recomendamos usar as configurações padrão (lazy zeroed). Eager zeroed implicará em importação mais lenta.
    Clique em próximo.
    Veja mais a respeito de tipos de disco em: https://communities.vmware.com/message/2199576
  • Revise configurações e marque a opção „Power on after deployment“, para iniciar após o deploy. Clique em finalizar.
  • Clique em fechar após o final do deployment.
  • Gerence a inicialização automática da máquina virtual através do VMware Workstation ou vSphere WebClient - clique com o botão da direita em hypervisor, no painel à esquerda e escolha "Manage AutoStart VMs..."
  • Marque a caixa do lado esquerdo da VM importada, no diálogo Configure AutoStart.

Não é necessário alterar nada na imagem se o DHCP for usado. Basta configurar o seu servidor DHCP para atribuir o mesmo endereço IP sempre (reserva de IP de acordo com MAC)

Iniciar a Máquina Virtual

Ligue (Power on) a máquina virtual, caso já não tenha sido acionada após a importação, selecionando o menu Start from VM Power ou via painel.

Configure IceWarp server

• Obtain IP address assigned to installed machine. It should be visible on terminal (or SSH login screen) under the IceWarp logo. Open IceWarp Administration Console and insert IP address of iwds host into "WebDocuments server connection" input located at GroupWare -> WebClient -> WebDocuments tab
  • Enable "WebDocuments Service"
  • Check that the configuration is correct by clicking "Test Connection" button (image iwdoc-iwserver-setup.jpg). "Test Connection" check will also configure iwds service for interoperation with IceWarp Server.
  • Save configuration changes by clicking on Apply button

Review TeamChat URL settings located at System -> Smartdiscover tab. URL must be reachable from iwds host. Also, IceWarp Server must be able to send out tcp packets to destination ports 8081, 80 or 443 on iwds host.

Importar VM

Para habilitar a função (role) Hyper-V role em seu sistema operacional Windows Server, favor seguir http://www.techrepublic.com/blog/data-center/set-up-your-first-windows-server-2012-hyper-vhost/
O processo é muito similar em todas as versões do Windows Server.

Download
Win 2k8 – Win2012
Win 2k8 – Win2012
Win 2012 – 2012R2+
  • Faça o download do arquivo zip contendo a imagem e extraia-o (VM será executada na pasta extraída!)
  • Abra o Hyper-V Manager (localizado em Administrative Tools ou Server Manager)
  • Clique na opção "Import Virtual Machine...", localizada na parte superior do painel de ações (à esquerda)
  • Navegue até o local onde você extraiu a imagem da VM e selecione a pasta raiz que contém os arquivos da mesma.
  • Escolha as configurações de importação. Ambas opções fornecidas são suportadas, mas recomendamos que escolha a opção "Copy the virtual machine (create new unique ID)".
    Clique em "Import"

The most current version of IceWarp Server is available for Windows and the most popular Linux systems.

Iniciar a Máquina Virtual

A importação adicionará uma nova máquina virtual à listagem de máquinas visitantes. Você pode iniciá-la, clicando com botão da direita na VM ou clicando com o botão da esquerda no item "Start", no painel de ações. O progresso da inicialização é exibido na coluna Status no Hyper-V Manager.

Clicando duas vezes na máquina exibida na listagem, executa o console VNC, sendo que a VM será iniciada exibindo logo da IceWarp juntamente com o IP da máquina.

Configurar o IceWarp Server

• Obtain IP address assigned to installed machine. It should be visible on terminal (or SSH login screen) under the IceWarp logo. Open IceWarp Administration Console and insert IP address of iwds host into "WebDocuments server connection" input located at GroupWare -> WebClient -> WebDocuments tab
  • Enable "WebDocuments Service"
  • Check that the configuration is correct by clicking "Test Connection" button (image iwdoc-iwserver-setup.jpg). "Test Connection" check will also configure iwds service for interoperation with IceWarp Server.
  • Save configuration changes by clicking on Apply button

Review TeamChat URL settings located at System -> Smartdiscover tab. URL must be reachable from iwds host. Also, IceWarp Server must be able to send out tcp packets to destination ports 8081, 80 or 443 on iwds host.

Open terminal emulator note. Commands need to be run under 'root' account. Add apt sources of icewarp and nodejs repository:

Check if your Debian is able to install 'contrib' and 'non-free'packages.

- you should find this line in /etc/apt/source.list file

deb http://ftp.uk.debian.org/debian/ [debian-version] main

- where [debian-version] is the version of currently installed release. e.g. in case of Debian Jessie, the source should look like:

deb http://ftp.uk.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free

Add apt sources of IceWarp and nodejs repository

echo "deb http://pkg.icewarp.com/debian icewarp gen1" > /etc/apt/sources.list.d/icewarp.list
echo "deb http://deb.nodesource.com/node_6.x jessie main" > /etc/apt/sources.list.d/nodejs.list

- It is also possible to use https in the source links, but in that case apt-transport-https package HAS TO be installed first.

Import signing keys into the apt keyring

apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys FA9FEC00614B1C40

gpg: requesting key 614B1C40 from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: key E7FF3B9B: public key "IceWarp Technology >sysadmin@icewarp.com<" imported
gpg: Total number processed: 1
gpg:               imported: 1  (RSA: 1)

apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv 68576280

gpg: requesting key 68576280 from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: key 68576280: public key "NodeSource >gpg@nodesource.com<" imported
gpg: Total number processed: 1
gpg:               imported: 1  (RSA: 1)

Update apt database on your machine

It is required to have added system locale en_US.UTF-8, to add en_US.UTF-8 execute dpkg-reconfigure locales
and check the checkbox for this locale

apt-get update && apt-get upgrade

...
...
Hit http://pkg.icewarp.com icewarp InRelease
Hit https://deb.nodesource.com jessie InRelease
Hit http://pkg.icewarp.com icewarp/gen1 amd64 Packages
Get:14 https://deb.nodesource.com jessie/main amd64 Packages [964 B]
Get:15 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en_US [162 B]
Get:16 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en [162 B]
Get:17 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en_US [162 B]
Get:18 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en [162 B]
Get:19 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en_US [162 B]
Get:20 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en [162 B]
Get:21 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en_US [162 B]
Get:22 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en [162 B]
Get:23 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en_US [162 B]
Get:24 https://deb.nodesource.com jessie/main Translation-en [162 B]
Fetched xxx kB in xs (xx.x kB/s)
Reading package lists... Done

Install icewarp-webdocuments package

apt-get install icewarp-webdocuments

This package will install all necessary dependencies, so after approximately twenty minutes you will have configured and running backend for your web documents. The last line of script output is actual IP address of iwds host which is needed in next step, you can however obtain IP address in any common way.

Configure IceWarp server

• Obtain IP address assigned to installed machine. It should be visible on terminal (or SSH login screen) under the IceWarp logo. Open IceWarp Administration Console and insert IP address of iwds host into "WebDocuments server connection" input located at GroupWare -> WebClient -> WebDocuments tab
  • Enable "WebDocuments Service"
  • Check that the configuration is correct by clicking "Test Connection" button (image iwdoc-iwserver-setup.jpg). "Test Connection" check will also configure iwds service for interoperation with IceWarp Server.
  • Save configuration changes by clicking on Apply button

Review TeamChat URL settings located at System -> Smartdiscover tab. URL must be reachable from iwds host. Also, IceWarp Server must be able to send out tcp packets to destination ports 8081, 80 or 443 on iwds host.

Install IW + WebDoc on the same Debian server

1. Check if your Debian is able to install 'contrib' and 'non-free'packages:.
- you should find this line in /etc/apt/sources.list file
deb http://ftp.uk.debian.org/debian/ [debian-version] main
- where [debian-version] is the version of currently installed release. e.g. in case of Debian Jessie, the source should look like:
deb http://ftp.uk.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free
2. Add apt sources of IceWarp and nodejs repository:
echo "deb [arch=amd64] http://pkg.icewarp.com/debian icewarp gen1" >
/etc/apt/sources.list.d/icewarp.list
echo "deb http://deb.nodesource.com/node_6.x jessie main" >
/etc/apt/sources.list.d/nodejs.list
3. Import signing keys into the apt keyring
apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys FA9FEC00614B1C40
apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv 68576280
4. It is required to have added system locale en_US.UTF-8
dpkg-reconfigure locales
and check en_US.UTF-8 from the list of locales 5. Update apt database on your machine
apt-get update && apt-get upgrade
6. Stop all icewarp services (at least control during installation)
./icewarpd.sh --stop
7. Add 2nd interface with IP for nginx to your current network interface:
add following to /etc/network/interfaces (replace IP and netmask if needed)
auto eth0:1
iface eth0:1 inet static
  address 10.10.1.1
  netmask 255.255.255.0
to activate new interface run with sudo in terminal
ifup eth0:1
8. Install webdocuments
apt-get install icewarp-webdocuments
This package will install all necessary dependencies, so after approximately twenty minutes you will have configured and running backend for your web documents.
9. Edit configuration file for nginx to run on added IP (comment IPV6 in case you use it for another service)
vi /etc/nginx/conf.d/onlyoffice-documentserver.conf
(replace 10.10.1.1 with your added IP address)
server {
  listen 10.10.1.1:80;
  #listen [::]:80 default_server;
  server_tokens off;

include /etc/nginx/includes/onlyoffice-documentserver-*.conf;
}

server {
        listen 10.10.1.1:443 ssl spdy;
        #listen [::]:443 ssl spdy default_server;
        server_tokens off;
        root /usr/share/nginx/html;
        ........…
10. Restart nginx
/etc/init.d/nginx restart
11. Restart supervisor
service supervisor restart
…if you will see an error, please run this command again
12. Bind icewarp services to desired IP
/opt/icewarp/tool.sh set system c_system_services_bindipaddress 192.168.1.1
...replace 192.168.1.1 with your IP
13. Start IW services
./icewarpd.sh --start
14. Configure IceWarp server
  • URL must be reachable from iwds host – proper A DNS record or record in /etc/hosts is nescessary.
  • IceWarp Server must be able to send out tcp packets to destination ports 8081, 80 or 443 on iwds host.
  • Open IceWarp Administration Console and insert IP address of iwds host (10.10.1.1 in our example) into "WebDocuments server connection" input located at GroupWare -> WebClient -> WebDocuments tab
  • Enable "WebDocuments Service"
  • Check that the configuration is correct by clicking "Test Connection" button. "Test Connection" check will also configure iwds service for interoperation with IceWarp Server.
  • Save configuration changes by clicking on Apply button

Fale Conosco